Kitty & Sanne:

Wat begon als een intensieve week voor buitenrijden, eindigde in 8 weken intensieve trainingsweken "Hoe ga ik om met Fred".

"Zonder jou hadden we nooit zover gekomen en hadden we nooit het plezier in Fred terug gekregen!"Dus vanuit de grond van onze harten (en die van Fred)

Dankjewel voor alles!

Dank voor de wijze lessen, inzichten, jankmomenten, alle goede zorgen en vooral dank voor al het plezier!

We gaan je zeker nog vaker zien, want uitgeleerd zijn we nog niet, maar voor nu, spannend of niet, tijd om op eigen benen te gaan staan, net als Fred!

sanne en Fred 2 

Bianca heeft eind 2019 meegedaan met een cursus bij Easyhorses en hierbij haar antwoorden op de volgende vragen:

 1. Wat was je motivatie om mee te doen met de intensieve week bij Aniek? Had je vooraf specifieke problemen/vragen? 

Het allerleukste om te doen met je paard vind ik de buitenritten. Door een vervelende ervaring (ben er afgevallen) heb ik niet het vertrouwen dat het kan. Hiervoor wilde ik graag lessen/handvatten om dit vertrouwen weer op te bouwen.

 1. Wat waren je verwachtingen vooraf? 

Dat ik eindelijk weer eens ontspannen een buitenrit kan maken. Dat ik weet waar ik op moet letten en hoe het op te lossen als het anders gaat dan gepland.

 1. Hoe hebben jij en je paard het weekend/ ervaren? 

Het was nog leuker en leerzamer dan ik had gehoopt. Zoveel geleerd en nieuwe inzichten gekregen. Hoe je het ook thuis kunt oppakken en verder uitbreiden.

 1. Wat heb je geleerd? 

Geleerd dat je van een onrustig paard eerst een ontspannen paard moet maken, omdat het anders geen zin heeft iets samen te gaan doen. En hoeveel manieren, op de grond, of erop er zijn om dit te bereiken. 

 1. Wat zijn jouw plannen op NH-gebied ? Doelen? 

Ik blijf absoluut de NH methode toepassen het werkt voor zowel mijn paard als voor mij het allerbeste. Het is begrijpelijk en afwisselend. Zowel erop als er naast. Dus ik ga nog even door met privelessen op buitenrit zodat ik in de toekomst  weer alleen op pad kan.

 1. Heb je nog tips of suggesties voor Aniek? 

VOORAL OP JE ENTHOUSIASTE MANIER DOOR GAAN! ECHT SUPER!

Bianca met joe

 

 

 

verkleining hoofden bij elkaar

Anna met haar paard Jaguar heeft dit jaar meegedaan met een trainingsweek.

Lees hieronder hoe zij dit heeft ervaren en waarom zij mee deed.

 1. Wat was je motivatie om mee te doen met de trainingsweek bij Aniek? Had je vooraf specifieke problemen/vragen?

Ik had behoefte aan een 'boost' aan lessen met mijn paardje Jaguar, we stonden een beetje stil.

 1. Wat waren je verwachtingen vooraf?

Eigenlijk geen, ik kende Aniek niet, was wel één keer langsgeweest om kennis te maken, en dat voelde goed genoeg om de 'gok' te wagen.

 1. Hoe hebben jij en je paard de week ervaren?

We vonden het allebei in het begin best wel spannend, op nieuw terrein met nieuwe mensen, maar het wende snel. De locatie was super en het gezelschap ook.  

 1. Wat heb je geleerd?  

Veel! Dat Jaguar best wel dominant kan zijn, maar op een subtiele manier, zodat het nauwelijks opvalt, maar wel iets om alert op te zijn. Trailer laden op een andere manier dan ik tot dan toe gedaan had: als je eerst een stuk achteruit of zijwaarts loopt, dan mág je daarna even niets doen bij/in de trailer. Dat hele concept van eerst iets minder leuks en dan een release was toch wel een beetje nieuw voor me, in ieder geval de manier waarop Aniek dat uitlegde.

 1. Hoe gaat het nu - wat heeft het jullie gebracht?

We gaan samen verder, oefenen voor level 3 online en meer. Door wat gebrek aan motivatie heb ik in oktober weer twee lessen bij Aniek genomen, óók om met de trailer op pad te gaan ergens heen en dan weer samen thuiskomen. En die lessen ga ik voorlopig voortzetten!

 1. Wat zijn jouw plannen op NH-gebied ? Doelen?

Ik wil dit voorjaar auditie doen voor online level 3 en daarna liberty en freestyle oppakken. Geen idee of het ook zover komt, de weersomstandigheden werken niet echt mee en ik heb het erg druk op mijn werk, maar ik wil het wel heel erg graag! 

En begin december gaat mijn jongste dochter (11 jaar) bij Aniek lessen met Jaguar.

 1. Heb je nog tips of suggesties voor Aniek?

Ga zo door!

 anna met jaguar aan de lijn

 

Stagiaire aan het woord - Emmelyn


In April 2015 vertrok ik voor 6 weken naar Amerika. Ik verbleef bij een vrouw in Wyoming die met Parelli werkte. Zij inspireerde mij zo, dat ik wist dat dit echt iets voor mij was.

Ik ging terug naar Nederland en ging uitzoeken welke instructeurs er waren. Zo kwam ik bij Aniek! Ik wist al zeker dat ik verder wou werken met Parelli als mijn opleiding. Ik wist dat sommige instructeurs aan ‘working students’ deden dus vroeg ik aan Aniek of zij hier ook tijd en werk voor had. En dat had ze gelukkig. Ik was super enthousiast om 3 maanden bij Aniek te werken en mijn verzoringspaard (Laila) mee te nemen naar Lisse. Ik verwachte veel te leren want op Parelli gebied had ik alleen de 6 weken ervaring uit Amerika.

Ik heb super veel geleerd over Laila maar ook over mezelf. Laila heeft het ook hartstikke gezellig gehad want die werd smoor verliefd op de ruin van Aniek, Amadeus.
Ik heb geleerd dat elke sessie zinvol kan zijn en werken met een plan zoveel duidelijkheid kan geven. Ook heb ik geleerd naar mezelf te kunnen kijken.
Ik ging vaak mee naar de lessen die Aniek gaf en hier heb ik ook erg veel van kunnen leren. Elk paard, mens en situatie is anders en Aniek weet altijd hoe zij moet handelen.

De tijd bij Aniek heeft mij nog dichter bij mijn doel gebracht. Ik wil verder leren met Parelli. Ik heb de menselijke psychologie ook altijd erg interessant gevonden. Omdat je tijdens sessies natuurlijk altijd psychologisch bezig bent, zou het mij leuk lijken om mij hier later nog verder in te gaan verdiepen en misschien een combinatie te vinden tussen Parelli en de psychologie.
Aniek heeft mij ook geholpen aan mijn volgende stage plek. Ik ga in 2016 weer als working student beginnen bij Franco Giani in Italië!
 
Ik ben heel blij dat ik zoveel heb mogen leren van Aniek en zij mij heeft geholpen in mijn verdere leerproces.

Bedankt! Het was een super tijd!

Emmelyn
 
            

 Wat brengt Parelli jou? Parelli-student Elise de Boer vertelt

Mijn naam is Elise de Boer, student van Aniek Pieterse sinds mei 2013! Daarvoor had ik me nog nooit verdiept in Parelli. Ik had ervaring in het begeleiden van buitenritten op Vlieland en reed zowel Engels als western. Tijdens die buitenritten maakte ik een hoop mee en zag ik een hoop gebeuren wat mij onzeker maakte en waardoor ik niet meer zoveel vertrouwen had. Nadat ik afscheid moest nemen van mijn beste maatje Mighty, heb ik de gedachte gehad definitief te stoppen met paarden.

Een nieuwe wereld

Omdat Aniek destijds iemand zocht voor de verzorging van haar paarden Amadeus en Friponne en assistentie voor de cursussen die zij geeft, besloot ik het nog een kans te geven en me te gaan verdiepen in Parelli. Er ging een nieuwe wereld voor mij open! Een manier van omgaan met paarden die veel beter bij mij past! Ik realiseerde me wel dat ik een hoop had te leren en te ontdekken en Aniek ging mij daarbij helpen! Naast de lessen nam ik ook deel aan een cursusweekend met Amadeus en een paar trainingsweken.

Doorgaan als het lastig wordt

In zowel de cursusweekenden als de trainingsweken leerde ik meer en meer over Natural Horsemanship. Aniek wist en weet mij met haar inzet en enthousiasme steeds weer te inspireren, motiveren en vertrouwen te geven om op een rustige en fijne manier door te gaan als het lastig wordt of als ik mezelf weer eens vreselijk tegenkom tijdens het werken en spelen met de paarden! Tijdens de cursussen leerde ik leuke, lieve mensen kennen, die net als ik, met respect en vertrouwen beter wilden leren communiceren met hun paard. Ook van het kijken naar andere cursisten en hun paarden leer ik nog steeds heel veel.

Nog lang niet uitgeleerd!

Ik heb het geluk nog heel veel te mogen leren van Aniek, Amadeus en Friponne, drie mooie persoonlijkheden! En het leuke is: ik ben nog lang niet uitgeleerd!

Tip voor andere PNH-studenten

Bij het volgen van het Parelli programma kom je jezelf regelmatig tegen met de nodige emoties. Dat is soms best confronterend. Vergeet niet dat dit je inzicht geeft en je hier ook veel van leert. Uiteindelijk zal het je een betere ‘Horseman’ maken!


 

Na drie kwartier eindelijk tussen de balkjes!

PNH-student Suzanne Jens ervaart geduld is de sleutel tot succes! Lees hieronder haar verhaal over het Parelli-weekend bij Parelli-instructeur Aniek Pieterse.

Ik was zo enthousiast over mijn vorige Parelli weekend bij Aniek, dat ik afgelopen september weer naar Lisse ging. Het is geweldig om een paar dagen intensief met je paard bezig zijn en veel tips krijgen. Door het jaar heen zet ik steeds kleine stappen, maar tijdens zo'n weekend maak ik een aantal sprongen.

Mijn paard Victor is een grote, uitdagende 11-jarige draver waarvan de gebruiksaanwijzing ontbreekt. Aniek helpt ons al een paar jaar om die te ontdekken en dat gaat gelukkig steeds beter. Inmiddels heb ik een geweldige ban opgebouwd met Victor. Oorspronkelijk was mijn ambitie om te kijken hoe ver we met grondwerk konden komen, maar nu ben ik onder begeleiding van Aniek ook het rijden aan het opbouwen.

Hoe hebben jij en je paard het weekend ervaren?

Het was voor mij compleet vakantie! Het was heerlijk weer en er ontstond spontaan een tentenkampje rond Anieks caravan toen bleek dat verschillende deelnemers bleven slapen. Erg gezellig! Stel je voor: je ritst 's ochtends je tent open, meteen oog in oog met je paard die zachtjes naar je hinnikt...

Verder vind ik het heerlijk om met andere Parelli enthousiastelingen te zijn en hen bezig te zien met hun paarden. Behalve ikzelf, kletskous met zeer extravert paard, was ook de bescheiden Roby er met haar extreem introverte paard. En Sigrid die al de nodige westerntitels op haar naam heeft staan, terwijl Alowieke voor het eerst kwam kennismaken met paarden. Aniek heeft deze uitdaging enthousiast opgepakt. Zo kond ieder van ons aan eigen doelen werken, maar hebben we ook veel van elkaar geleerd. Volgend mij gingen we allemaal tevreden naar huis!

Wat heb je geleerd?

Ik heb dit weekend mijn mogelijkheden met Victor verder verkend en nieuwe inspiratie opgedaan om die thuis verder uit te bouwen.

Vrijdag hebben we de 7 games gedaan met veel verschillende obstakels. Dat was een goede oefening, want als mijn focus verslapt gaat Victor meteen zijn eigen gang. Dankzij Aniek kan ik daar tegenwoordig vaak om lachen en soms zelfs gebruik maken van zijn creativiteit. Daar heb ik weer leuke nieuwe tips voor gekregen.

Zaterdag profiteerde ik ervan Anieks instructies meteen in de praktijk te brengen en daarop verder te bouwen. Victor begon erg beweeglijk, kon zijn aandacht er slecht bij houden en moest opnieuw leren wijken voor druk. Maar na de lunch kon ik het gewoon weer oppakken waar ik was gebleven en al snel zat ik in het zadel op een rustig paard dat zich door mij liet sturen!

Zondag liet Victor zien dat hij -letterlijk- niet graag op zijn plek wordt gezet. Daar weet Aniek altijd wel raad mee, maar deze oefening werd echt een showtje: Victor mocht bewegen in draf (of harder) of stilstaan op een door mij aangewezen plek tussen 2 balkjes. Victor koos voor bewegen, ook toen hij zichtbaar moe werd. Toen ik me een beetje zorgen begon te maken, adviseerde Aniek me om vol te houden. Hij mocht immers gewoon stil staan, zolang dat maar tussen de balkjes was. Het duurde uiteindelijk ruim 3 kwartier voordat hij hijgend aan deze simpele spelregel toegaf! En mij weer duidelijk was geduld de sleutel is tot succes.

Wat zijn jouw plannen op PNH-gebied voor het komende jaar?

Nu ik steeds meer met Victor kan, zou ik het rijden verder willen opbouwen. Mijn eerste weekend in Lisse heb ik het opstijgen geoefend, dit tweede weekend heb ik het netjes stappen geoefend, zou ik de volgende keer aan de draf kunnen werken? Op naar een volgend Parelli weekend in 2016!


 

Roby Schaap: “Eén van de beste cadeaus die je kunt krijgen!”

Het Parelli-weekend was het verjaardagscadeau van mijn ouders voor mijn zestiende verjaardag. Dat is natuurlijk één van de beste cadeaus die je kunt krijgen! Candy en ik vonden dit weekend echt geweldig. We hebben heel erg veel geleerd en we zijn erg vooruit gegaan. Tijdens het weekend merkte ik dat niet zo, maar toen ik zondagavond weer rustig thuis op de bank zat, drong het tot me door waar we begonnen zijn en waar we nu staan. Door Parelli is Candy veel opener naar mij geworden en ik denk dat ze veel beter in haar vel zit. Alles wat we hebben gedaan en geleerd tijdens het weekend, hebben we echt samen bereikt, en dat is een heel erg goed gevoel. Daar wil ik Aniek heel erg voor bedanken!

                         

 

 

Belangrijke les: stop op tijd!

Wendy Bruin deed mee aan een intensieve trainingsweek in Lisse. “Ik heb meegedaan met deze training omdat ik dat een goede ervaring vond voor mij, maar vooral mijn paard. Hij had nog nooit zo’n stuk gereden met de trailer en komt meestal ook niet zoveel andere paarden tegen. Ik wilde graag weer een stuk vooruitkomen met zijn tweeën, en uiteraard een leuke tijd hebben.

De intensieve wek was voor ons een heel leuke ervaring, we hebben veel geleerd. Leuke mensen ontmoet, nieuwe oefeningen gedaan. Lekker een midweekje weg van huis, met zijn tweeën, wanneer gebeurt dat nou!

Tijdens de training heb ik nieuwe oefeningen geleerd, én dat het vooral belangrijk is wanneer je stopt met een oefening. Ook veel geleerd door het kijken naar andere deelnemers of mensen die kwamen lessen.

Na de trainingsweek kwamen we thuis wel wat problemen tegen, vooral dat mijn paard ging staken. Nu gaat het weer beter, dankzij de lessen thuis. We gaan elke maand weer vooruit en het is gewoon een heel leuk leerproces en Aniek begeleidt me daar geweldig in.

Komend jaar wil ik voornamelijk een hele goede samenwerking met mijn paard bereiken. Dus ik ga gewoon door met alle Parelli oefeningen en lessen van Aniek. Ik hoop dat ik dan ook weer een midweekje kan plannen, maar dat hangt nog van een paar dingen af, zoals vrije dagen af en oppas.

Mijn tip voor andere PNH-studenten: Gewoon een trainingsweek plannen, het is erg leuk, leerzaam en een geweldige ervaring voor jou en je paard!”

 

2015 - Inka & Tess

De intensive week bij Aniek heeft vooral in het teken gestaan van contact maken met mijn paard Tess en haar leren te begrenzen. Ze stond altijd erg dicht op me en ik voelde me dan enigzins geïntimideerd. In die week heb ik daar middels parelli oefeningen aan gewerkt, op zo een manier dat ik er daarna ook goed mee verder kon. Trailer laden kwam dagelijks ook aan de orde.

De gehele dag verbrengen in de buurt van je paard geeft een andere dimensie aan het contact in zo'n week, heel anders dan dat je een paar uur per dag komt en weer gaat, zoals dat op stal gaat waar ze staat.

Ik heb meer inzicht en begrip voor haar gedrag gekregen en navenant ook eea over mezelf geleerd. De week heeft mij enorm geïnspireerd en gesterkt om het proces verder aan te gaan met Tess op stal.

Aniek heeft een groot gevoel voor paarden en weet je op een positieve, oprecht geïnteresseerde manier te helpen met je hulpvraag. Daarnaast is er voldoende ruimte en plek om het geleerde te oefenen en is ze altijd aanspreekbaar voor vragen etc.

Tess en ik hebben een inspirerende intensieve week verbracht in Lisse. Ik kan het van harte aanbevelen en zal zeker weer deelnemen in de toekomst.

Hartelijke groet,

Inka

Augustus 2013 - Louelle & Spike

Alweer vier jaar geleden kwam ik bij manege Puntenburg terecht.Een stichting waar gehandicapten kinderen kunnen paardrijden op Amerikaanse appaloossa’s. Ze zochten verzorgers en ik kreeg Lorieta onder mijn hoede. Lorieta was vaak kreupel en toen mijn eigen paardje overleed zocht ik een uitdaging.

Spike (de zoon van Lorieta) zijn verzorger was er inmiddels mee opgehouden en ik dacht waarom niet.. Ik vond hem gelijk geweldig maar hij was erg nerveus gefrustreerd en dit uitte hij in happen, slaan en vluchten. Met een hoop geduld ging het steeds iets beter maar hij werd nooit het paard dat ik dacht dat hij kon worden.

Afgelopen jaar kreeg ik een ongeluk en kon door de pijn in mijn rug tijdelijk niet paardrijden. Vanaf de grond kon ik geen kant met hem op dus ging ik snel op zoek naar iemand die mij daarbij kon helpen: En daar was Aniek!

We gingen na een paar lessen al flink vooruit en begrepen elkaar steeds beter. Wat kan je blij zijn met de kleine dingen die hij voor je doet! Kleine aanwijzingen met een groot resultaat. En wat leer je ook veel over jezelf.. Ik leerde ook op mezelf te letten en hem niet de ruimte te geven die hij constant inpikte. Om nog wat stapjes met hem verder te komen deden we mee met een Parelli weekend.

Heerlijk om een weekend met mensen samen te zijn die allemaal hetzelfde doel hebben.

Spike vond het leuk dat er zo veel met hem gedaan werd en terwijl hij altijdlastig te pakken was bleef hij nu gewoon lekkerliggen..

Spike moest toch echt ingezet gaan worden voor de kinderen en Aniek ging met hem aan de slag. Een paar keer per week oefenen met de lift waarmee de kindjes op de paarden worden getilt.

Onze paarden staan buiten in de kudde en Spike had het prima naar zijn zin tussen zijn vrienden op de wei. Na twee weken op stal ging het knopje toch echt om en bedacht hij ons toch echt nodig te hebben en ons stiekem toch ook wel leuk te vinden!

Afgelopen zondag heeft hij voor het eerst meegelopen met het kindje Sem op zijn rug. Zonder blikken of blozen gingen ze op pad alsof ze dat al jaren deden!

Apetrots en een half jaar geleden nooit gedacht dat dit zou lukken!

Nu is Spike het paard waar ik altijd op gehoopt had!

Heel veel liefs Spike & Louelle

Augustus 2013 - Linda & Sydney

In de nieuwsbrief las ik dat Aniek Pieterse een Parelli weekend gaf van 9 t/m 11 augustus.

Ondanks dat het een eindje rijden was, was ik meteen enthousiast en reageerde ook meteen. Soms moet je eens impulsief zijn en aangezien ik bij ons thuis op stal (helaas) de enige ben die met Parelli bezig is kon ik wel wat stimulans gebruiken.

De paarden werden een dag van te voren verwacht wat wel fijn was, ze konden dan op hun gemakje even wennen. Mijn lieve Irish Cob merrie Sydney van 2 jaar vond het allemaal zeer gezellig en vooral toen ze ook aan allebei de kanten buurtjes kreeg.

Op vrijdagmorgen hebben we eerst besproken waar we graag aan wilden werken en op het eerste moment dacht ik dat we allemaal verschillende doelen hadden, maar toen we later met onze paardjes bezig waren pikte ik zoveel ideeën op waar ik zelf ook weer mee aan de slag kon.

Het is vooral heel leuk dat elk paard z’n eigen ding heeft waar hij of zij dan in uitblinkt en je komt er zo ook achter waar je nog iets meer aan moet werken samen. 

We waren met vier cursisten en speelden twee aan twee met onze paardjes in de bak.

Dit was erg fijn want je had dan volop de ruimte en Aniek had alle tijd om je eerst te observeren en je dan te helpen. Zo kreeg ze ook mooi een indruk waar we zo ongeveer waren en waar nog wat meer aan gewerkt kon worden.

Sydney en ik hebben gewerkt aan de eerste 3 games: friendly, porcupine en driving game.

Heel graag wilden we onze eerste level halen on line.

Hier hebben we dus ook serieus aan gewerkt en zondagochtend heeft Chris gefilmd en naar mijn idee ging het super vooral de friendly game, hoe extremer hoe beter vindt Sydney.

Naar mijn idee kwam de zondag veel te snel, maar we hebben zoveel geleerd en wat nog veel belangrijker is, we zijn weer helemaal gestimuleerd.

Leuke meiden ontmoet die met hetzelfde bezig zijn als jij en voor hetzelfde staan als jij.

Moe maar zeer voldaan zijn we aan de terugreis begonnen en we kijken terug op een geweldig leuk weekend.

Hopelijk tot gauw Aniek.

Groetjes Linda & Sydney

Mei 2013 - Suzanne

Ik ben echt een geluksvogel! Dat zal ik even toelichten.

Ten eerste, zo'n acht jaar geleden hebben Mandy en haar paard Rowena mij enthousiast gemaakt voor Parelli's gedachtegoed. Het sprak me meteen aan, eigenlijk gewoon omdat het allemaal zo logisch is! Sindsdien heb ik vooral over haar schouder meegekeken, ben in 2007 mee geweest naar Birmingham om Pat en Linda aan het werk te zien. Het zelf doen is nog een heel ander verhaal en in de afgelopen jaren heb ik daar een klein beetje ervaring mee opgedaan.

Ten tweede, sinds afgelopen november krijg ik de vrijheid en het vertrouwen van Renate om met haar paard Victor op een natuurlijke manier een band op te bouwen. En dat gaat heel snel. Vic vindt zichzelf groot en stoer maar heeft een klein hartje. En dat hartje zit precies op de goede plek! Hij heeft helaas een (deels onbekende) geschiedenis die hem soms dwars zit, weet dan niet waar hij met zichzelf naartoe moet en dat eindigt meestal de lucht in. En dan is hij met z'n 1.70 m best imposant. Zijn horsenality report vertelde me meteen al dat dit een mooie uitdaging ging worden en ik hield er rekening mee dat ik nooit op hem zou kunnen rijden. Toch is het echt al elke seconde waard geweest!

Ten derde, Aniek Pieterse en Renate helpen Victor en mij om een goed team te worden. Aniek komt maandelijks naar stal om ons verder op weg te helpen. Renate vertelt me regelmatig wat ze ziet gebeuren tussen Vic en mij, dat is heel leerzaam! Toen Victor de afgelopen maanden weinig mocht bewegen met een peesblessure, hebben we met kleine stapjes grondwerk toch een enorme band kunnen opbouwen!

Ten vierde, van 17 t/m 19 mei kon ik met Victor op Parelli weekend in Lisse. Onder begeleiding van Aniek hebben Vic en ik weer een enorme sprong vooruit gemaakt! Mijn doel was om Victor een paar pasjes te laten draven. Dat klinkt misschien niet ambitieus, maar juist aandraven vindt hij als voormalig draver erg spannend. Hij mocht de afgelopen maanden alleen stappen en gaat nu van een beetje teveel druk meteen de lucht in. Maar ik heb mijn doel bereikt: zondagochtend kon meneer een paar pasjes rustig naast me draven! En ik heb ideeën opgedaan om dit thuis verder op te bouwen.

Ten vijfde, tijdens het Parelli weekend bij Aniek zijn we verder gegaan dan het vooraf gestelde doel: zondagmiddag zat ik op Victor's rug! Extra bijzonder als je weet dat hij o.a. door die peesblessure al een poos niet bereden wordt en ik sowieso nog nooit op hem in het zadel had gezeten. Echt heel gaaf dus! Nu kan ik me wel voorstellen dat ik ooit echt op hem zal kunnen rijden en zie het helemaal zitten! ...There is nothing you can't do when the horse becomes part of you...

Ten zesde, het is heerlijk om een paar dagen op te trekken met andere Natural Horse(wo)men! Je kan 'Parelli taal' praten, enthousiasme delen en bij elkaar zien dat een ogenschijnlijk kleine verandering toch een enorme vooruitgang is. Heerlijk! Voor mij extra leuk, omdat Renate en Mandy ook allebei zijn komen kijken. Helaas waren er ook een paar pechvogels die een deel van het weekend ziek op bed lagen of kampten met rug- of nekpijn. Des te bijzonderder dat uiteindelijk iedereen heel tevreden was over het weekend. En volgens mij geldt dat ook voor onze paarden!


Verslag Saskia februari 2013.

Het tweede weekend van februari was het zover, de eerste cursus van Aniek Pieterse op haar nieuwe locatie in Lisse! Een leuke stal met buiten- en binnenbak. Dat kwam mooi uit, want het sneeuwde soms flink. Dat leverde wel hele mooie plaatjes op, maar is paardtechnisch toch niet zo handig.

Op zaterdagochtend begonnen we met een korte introductie en vertelden we alle vier wat we graag zouden willen bereiken dat weekend.
Aan de hand van simulations hebben we onze kennis van de seven games opgefrist. Daarna was de beurt aan de eerste twee deelneemsters met hun paardjes. Na anderhalf uur waren Bo & ik aan de beurt, samen met Nicolette & Rocco.

We begonnen allemaal online, het was voor iedereen een nieuwe ervaring op een nieuwe locatie.
Bo deed wel min of meer wat haar gevraagd werd, maar had eigenlijk veel meer aandacht voor alles om ons heen. We zijn lekker aan het spelen gegaan en met hulp van Aniek stemde we al gauw beter op elkaar af.
Tijdens de lunch bespraken we de ochtend en vroeg Aniek wat ons op was gevallen. Beetje confronterend, maar wel goed om weer even met je neus op de feiten gedrukt te worden. Ook de horsenalities kwamen nog aan bod.

Na de lunch gingen we verder, weer in groepjes van twee. Als we zover waren konden we zadelen en opstappen. Dat ging boven verwachting snel en al gauw reden Bo en ik al figure-8-end om allerlei objecten door de hele bak heen!
We sloten de dag af met een evaluatie en gezamenlijk eten.

De zondag begon weer met theorie. Daarna zijn we precisie-oefeningen gaan doen met onze carrot sticks. Best moeilijk om met zowel links als rechts precies dat ene plekje te raken!
We gingen weer in groepjes van 2 om en om de bak in om verder te werken aan het bereiken van onze doelen.

Mijn doel voor dit weekend was onze level 2 Freestyle filmen. Onzeker als ik ben veranderde dat al snel in 'als we lekker een beetje rond kunnen rijden vind ik het al goed'.  Aniek bewees haar kwaliteiten als coach door Bo en voornamelijk mij op de juiste momenten er door heen te helpen en ook juist daar waar nodig was even onze tijd te geven. Dit resulteerde toch nog in een mooi Freestyle filmpje! Uitslag is nog niet bekend, hij gaat binnenkort in de mail.

Aniek en andere dames heel erg bedankt voor een superleuk en zeer leerzaam weekend!
Saskia & Bo                                                                                         


Story of Annette februari 2013:

We met Himesh, our Gypsy Cob in May 2011. We had been looking for an older and experienced horse who could also teach us but it was young Himesh who stole our heart. 

Himesh is a typical LBI, calm, confident, very smart with more ‘whoa’ than go, almost five years old. Whenever possible, we took Himesh on trail rides, outside our barn in Midden-Delftland, but also to the beach near Meijendel. He felt always safe and reliable and though he started to have more ‘go’, I could not imagine him to buck or run off. But this is exactly what happened....Fortunately, we both did not get hurt and we returned safely to the barn. For me, everything had changed: my confidence was gone, and I realised that I needed professional support beyond my monthly lessons. I was shattered and shaken to the bone. Now, only the thought of riding Himesh in the arena at the walk would scare me, thinking back that I rode him along rail tracks, over bridges and in the dunes seemed like the most crazy and dangerous thing to do, and I could not help thinking that I was very naive and only lucky that nothing ever happened.

But, I was determined to change this into something positive and not give up my dream of riding Himesh at liberty one day. Luckily, Himesh and me could come for a study week at Aniek’s new barn in Lisse. During our training sessions, Aniek helped me to turn my problems into opportunities to grow as a person and to put the relationship with Himesh first, no matter what others might say or expect. Aniek set up a project which gives us a purpose and focus, on the ground and under the saddle. Her calm and confident support helped me to ‘move closer and stay longer’, meaning that I could ride Himesh long enough to change the feeling of fear and anxiety into a more positive feeling. During our study week in Lisse, Aniek shared with me her knowledge of horsenalities and gave me strategies for success. Taking Himesh back home, I had learned that I need to take the time it takes, to be slow and clear in my communication, to not put too much pressure on Himesh as he would either turn even more introvert, or when the pressure would get too much, buck and run. Aniek helped me to focus, and to keep it natural. It felt great to get the support I needed, and the whole week was a great learning experience for me. It feels good to be part of a community which aims to make the world a better place for horses, and humans!                        

Hoi Aniek,

super dat jullie een datum hebben kunnen vinden waarop Michael terug naar Nederland kan komen!

Je vroeg om een evaluatie van de cursus in november. Zonder te willen slijmen....ik vond het echt zeer goed. Wat de organisatie betreft vond ik het een heel heel positief punt dat er mogelijkheid was om terplekke te blijven overnachten en zeker dat al het eten was voorzien. Dat was zo gemakkelijk en dan nog eens heel gezellig.

Wat de inhoud van de cursus betreft, was ik ook laaiend enthousiast. Ik heb nog nooit van zo'n goede instructeur les gekregen en de lessen kwamen voor mij net op het goede moment. Ik ben namelijk nog maar begin level 3 en ik leerde dus ongelofelijk veel bij.

Normaal ben ik eerder kritisch, maar eerlijk, ik kan niet zeggen wat jullie beter hadden kunnen doen (enkel het weer kon beter;-) maar dat ligt jammer genoeg niet in onze handen).

Omdat ik Michael zo goed vond, ben ik intensive weeks aan het plannen in juli. Dat kost voor mij veel geld dus ik moest wat kiezen tussen intensive weeks in de zomer of één van de cursussen in Kootwijkerbroek. Ik ga voor Zwitserland gaan, maar ik wil Mikey's aanwezigheid niet laten voorbij gaan zonder les dus ik vroeg me af of ik op vrijdag een privéles zou kunnen plannen. Als er nog één of twee personen van mijn niveau een les met meerdere personen zouden willen, wil ik graag ook twee uur met medestudenten. Ik kan natuurlijk ook zelf rondbellen voor een medestudent, maar ik veronderstel dat je al zeer veel vragen zal krijgen?

Ik zou mijn paardje dan graag laten staan tot zondag (liefst buiten). Zaterdag zou ik dan met haar een grote wandeling gaan maken want het is daar zo mooi en zondag zou ik dan graag een dagje meepikken als toeschouwer. Ik zou dan ook vrijdag en zaterdag blijven overnachten. Gaat dat allemaal? Als je graag hebt dat ik even bel om het te bespreken, laat maar weten.

Vele groetjes (ook aan je ouders) en bedankt voor de organisatie!

Eline

 

Hi Aniek,

Hier nog even een evaluatie van mij over de cursus in Kootwijkerbroek met Michael Wanzenried ( november 2010).

Na jaren met de zelfstudie bezig te zijn geweest van Parelli, nu weer een cursus gedaan, drie dagen ( gedeelte online en freestyle).

Alle mensen in de cursus hadden dezelfde instelling: We willen wat leren, voor ieder op zijn eigen niveau.

Dus dat gaf een goede sfeer, ook tijdens de lessen die we in groepjes van 4 per keer hadden verdeeld.

En hoewel het niveau best uiteen liep zat niemand elkaar in de weg en konden we ook goed van elkaar leren tijdens het kijken.

Een goede sfeer met leuke deelnemers maakt een perfecte cursus.

Ook de aanwijzingen van Mike werden aangenomen zonder ja-Maar discussies en iedereen heeft naar mijn idee veel geleerd. Ik zeker en mijn paardje was best moe aan het eind van de drie dagen.

Ondanks het niet al te drukke schema waren de lessen van zo'n impact dat we allebei moe waren, vooral in het hoofd want van daar uit moet alles weer omgezet worden naar de praktijk.

Ik ben door deze cursus weer geheel opnieuw geinspireerd en geactiveerd om het programma door te zetten en tijdens mijn dagelijkse ritten de oefeningen te blijven doen.

De accomodatie was zeer goed, rustig alle tijd en plaats voor onszelf, zonder dat je rekening hoefde te houden met pension of manege klanten.

De totale verzorging, eten, drinken, accomodatie zeer goed. Ook de gezellig gemaakte sfeer door  jou als organisator tesamen met jouw ouders was zeer aangenaam.

Ik hoop zeker in de toekomst weer mee te kunnen doen met een cursus. Ik ga daarvoor de agenda in de gaten houden.

En als Michael Wanzenried weer komt, wil ik ZEKER meedoen, dus ik hoop dat het lukt om dat nog eens te organiseren.

Tijdens het afscheid nemen heb ik ook al aangegeven:

Als je eens hulp nodig hebt kan je me altijd vragen.

Tot een spoedig weerzien.

Groetje Raldi

 

Hoi Aniek,

Ik vond de cursus echt geweldig.
Heel veel geleerd.
Voor iedereen op maat en je kon ook veel leren van de opmerkingen voor andere cursisten
Ben al aan het sparen voor de volgende cursus met Michael.
Ik heb dus geen aanvullingen of opmerkingen.
De verzorging was ook top.
groetjes (ook aan je ouders)
Naomi

 

Hoi Aniek,

Jullie organisatie was super,  duidelijke routebeschrijving, goed geregeld!
ik vond het leerzaam om te kijken, ik wou graag een finesse motivatie / start.  Die doelstelling is gehaald. 
Er was 1 ding wat me wel opviel:  en dat was dat Mikey in het frans sprak tegen 1 van de franse / belgische meisjes. Stel dat jij ooit gaait lesgeven aan de fastrack in Amerika, en er komt een nederlandse student,  dan denk ik dat het ook niet gewaardeerd wordt als jij nederlands met hem of haar spreekt?
Mijn Frans is in ieder geval niet zo goed dat ik het allemaal heel goed begreep. (aan de andere kant heb ik ook niet om een vertaling gevraagd en dat had ik dan wel weer kunnen doen)
succes met de voorbereidingen voor maart!

Hanneke

 

Hoi Aniek,

Cursus was echt super, ik heb genoten!

Ik zou graag in maart weer meedoen, vanaf 7 maart, als het kan. Ik weet niet precies wanneer je de cursussen wil plannen, maar dan heb je hier vast een voorkeursdatum van mij.

Ik gooi het ook even hier in de groep.

lieve groeten,

 

Rixta